نوشتن Email به فارسی و به صورتی که بتوان برای آن راه حلی کلی و جامعارائه کرد ، تا قبل از آمدن Windows 2000 امکان پذیر نبود. برای نوشتننامه های فارسی و Chat کردن رایج ترین روش استفاده از زبان Pinglish بود (و چه بسا بتوان گفت هست) . در این روش کلمات فارسی با استفاده ازکاراکترهای انگلیسی تایپ می شدند:
Hale Shoma Khoob ast? در مورد وب سایت های فارسی نیز دو روش رایج بود: اول استفاده از فونت هایی که برای هر سایت می توانست فرق کند . بنابراینشما برای خواندن یک وب سایت فونت مخصوصش را download و نصب می کنید و برایسایت دیگر فونت دیگری را و الی آخر.
روش دوم استفاده از سیستم PDF است که گر چه از نظر نصب فونت و ... مشکلاتاولی را ندارد ، ولی به خاطر حجیم بودن فایل ها معمولاً در اینترنت از آناستقبال زیادی نمی شود. در همین روش می توان به تبدیل مطالب به عکس نیزاشاره کرد ( البته PDF هم به نوعی همین ساختار است ، ولی با امکانات بیشتر، مثل قابلیت جست و جو درون مطالب PDF شده ، امکان گذاردن link و...) . درروش تبدیل مطالب فارسی به عکس با استفاده از نرم افزارهای گرافیکی مطلبیکه در آن نرم افزار و یا جای دیگر تایپ شده است ، به عکس با فورمت GIF ویا JPG تبدیل می شود . دراین حالت نیز اگر چه حجم فایل ها به اندازه سیستم PDF حجیم نخواهد بود ولی باز هم حجیم بودن مطالب از مشکلات استفاده از آناست.
در حال حاضر با توجه به سیستم UniCode که شرکت مایکروسافت آن را همزمان با Windows 2000 معرفی کرد ، استفاده از زبان فارسی چه در وب سایت ها و چه در email ها حالتی استانداردتر به خود گرفته است. UniCode که مخفف Universal Code و به معنی کد جهانی است مجموعه ای از بسیاری از زبان های رایج دردنیا و از جمله فارسی را دارد که در صورت استفاده از سیستم عامل ویندوز ،دیگر نیازی به نصب فونت بخصوصی وجود ندارد و کافی است روی آن صفحه right click کنید ، Encoding و سپس UTF-8) UniCode ) را انتخاب کنید.
استفاده از سیستم UniCode علاوه بر تمام مزایای فوق ، یک مزیت دیگر نیزدارد و آن این است که آن سایت بخصوص راحت تر در جست و جوگرهای فارسی ثبتخواهد شد ، چرا که جست و جو گرهایی که خدمات جست و جو به زبانهای دیگر رامی دهند ( مثلgoogle.com که از جمله قابلیت جست و جو به زبان فارسی رادارد) ساختار جست و جوی خود را بر اساس سیستم Unicode بنا نهاده اند وبنابراین عدم استفاده از این سیستم سایت شما را از ثبت شدن در این جست وجو گرها باز می دارد.
البته همانطور که اشاره شد این سیستم فقط در سیستم عامل ویندوز و مرورگر Internet Explorer کاربرد دارد . بنابراین اگر شما سیستم عامل مکینتاش ویا مرورگر Netscape داشته باشید نمی توانید این گونه صفحات را ببینید. واما برای نامه نگاری در اینترنت – ارسال و دریافت e-mail نیز همان دو روشکه در مورد وب سایت ها اشاره شد کاربرد دارد: یکی استفاده از عکس و دیگریاستفاده از سیستم Unicode توصیه می شود. البته در این حالت علاوه برایرادهایی که اشاره شد این محدودیت نیز وجود دارد که حتماًٌ باید دارایسیستم عامل windows 2000 و یا windows xp باشید.
برای آنکه بتوانید از این سیستم استفاده کنید ابتدا لازم است قابلیت تایپکاراکترهای فارسی را در ویندوز 2000 یا xp خود تعریف کنید. برای این کاربه Control Panel بروید ، Regional , Language Options را انتخاب کنید وزبان فارسی را به مجموعه زبان های مورد استفاده کامپیوتر خود اضافه کنید. از این به بعد در پایین صفحه سمت راست کنار ساعت کامپیوتر شما مربعی ظاهرخواهد شد که درآن FA ( برای فارسی) و یا EN ( برای انگلیسی) ظاهر می شودکه با کلیک کردن روی آن می توانید بین این دو زبان سوئیچ کنید.
بعد از آنکه زبان کاراکترهای کامپیوتر خود را فارسی کردید ، کافی است بههمان صورتی که مثل همیشه Email می نویسید ، عمل کنید و تنها هنگامی که میخواهید متن نامه را بنویسید از زبان فارسی استفاده کنید. در این حالت مهمنیست که شما از سیستم Web based email و یا نرم افزارهای ویرایشگر مثل Outlook Express استفاده می کنید.
برای خواندن چنین نامه هایی نیز کافی است که محیطی که در آن نامه را میخوانید سیستم Unicode را پشتیبانی کند. بنابراین اگر از سیستم Web based email استفاده می کنید کافی است تا تنظیمات Internet Explorer را به گونهای تغییر دهید که Unicode را پشتیبانی کند و اگر از Outlook Express استفاده می کنید کافی است تا در قسمت view, Encoding, Unicode را انتخابکنید.
امید آنکه استفاده هر چه راحت تر و گسترده تر از خط فارسی ، به گسترش هر چه بیشتر فن آوری اطلاعات درجامعه منجر شود.